1. Zašto ste se odlučili upustiti u ovaj projekt?

Biti energetski učinkovitiji nešto je čemu bismo svi trebali stremiti, kako u poslovnom svijetu, tako i privatno. Postići energetsku samodostatnost viši je cilj poimanja ove teme. U vrijeme kada nam je ovaj projekt odobren, cijene energenata nisu bile ni blizu današnjima, no ipak, i tada su količine potrošene energije predstavljale naš veliki trošak, zbog čega je bilo sasvim opravdano ući u jedan ovakav projekt.

  1. Osim financijske potpore za projekt, koje su još prednosti koje ovakvi projekti nude?

Prednosti su brojne, financijska potpora samo je jedan vid olakšanja u smislu ulaganja, koja u konačnici omogućuje uspješnu provedbu projekta zahvaljujući dobivenoj potpori, naravno uz financiranje ostatka ulaganja vlastitim novčanim sredstvima. Međutim, prednost je objediniti nekoliko ulaganja u jedan projekt, koordinirati ih zajedno i postići maksimalne uštede. Jednom kada završite jedan takav projekt, konstantno želite nove, jer je iskustvo koje njime stječete toliko važno, da uviđate mogućnosti poboljšanja i u svemu drugome.

  1. Predsjednica ste Uprave poduzeća Carta d.o.o. Kakvo je, po Vašem mišljenju, stanje vezano uz žene na upravljačkim pozicijama u hrvatskim poduzećima?

Hrvatska je zemlja izuzetnih pojedinaca, kako muškaraca, tako i žena. Ženama nije lako pomiriti sve dijelove života na kojima se potrebno uključiti i više od 100%, ali u tome itekako uspijevamo, i nije nemoguće. Poznajem brojne uspješne žene na upravljačkim pozicijama, koje se ondje zadržavaju i cijeli radni vijek.

  1. Jeste li se dosada susreli s predrasudama ili nekim vidom diskriminacije da su rukovodeće pozicije na kojima se trenutno nalazite više zastupljene za muškarce, u odnosu na žene? Pojasnite.

Možda sam u životu imala sreće, ali nisam doživjela diskriminaciju u poslu u smislu spolne razlike. Dapače, ponekad mislim da mi je bilo od pomoći što sam žena, što sam ponekad imala neko šesto čulo za određene situacije, što sam ponekad bila intuitivno jača od mojih muških kolega.

  1. Kako na izazove rodne ravnopravnosti odgovarate u Vašem poduzeću? Odnosno, smatrate li da se u Vašem poduzeću promiče jednakost žena i muškaraca? Da li se pri zapošljavanju novih zaposlenika vodi računa o jednakoj zastupljenosti spolova?

U Carti danas zapošljavamo 21 ženu od ukupno 50 djelatnika, što u postotku iznosi 42%. Obzirom na činjenicu da je riječ o izuzetno teškoj proizvodnji, golemoj mašineriji i radnim strojevima koji su izuzetno zahtjevni, ne mogu ne biti ponosna na činjenicu koliko žena uspijeva svakodnevno se nositi s izazovima unutar našeg proizvodnog ciklusa.

  1. Smatrate li da sposobnost, usavršavanje i napredovanje unutar kolektiva ovisi o spolnoj pripadnosti?

Apsolutno ne, ono ovisi o čovjeku samom, njegovoj osobnoj želji za učenjem i napredovanjem, poticanjem samog sebe da svaki slijedeći dan njegov učinak bude bolji od dana ranije.

  1. Smatrate li da žene trebaju uložiti više napora da bi bile na istoj poziciji kao muškarci? Obrazložite odgovor.

Možda je to slučaj u nekim patrijarhalnim tvrtkama ili društvima, ali ja se osobno u takvima nisam našla. Dapače, cijeli radni vijek provela sam u poduzećima u kojim se vrednovao isključivo moj doprinos što mi je donosilo rukovodeće pozicije gotovo cijeli radni staž koji je iza mene.

  1. Iz vlastitog poslovnog iskustva, što biste poručili ženama koje razmišljaju o ulasku u poduzetništvo?

Samo naprijed! Nije lako, ali ništa što vrijedi u životu nije lako. Uspjeh ne dolazi preko noći, ali neizostavno će doći ako u njega vjerujete i ako ste njemu predani. Nemojte koristiti prečice jer one nisu put koji čini zadovoljstvo. Dapače, ustrajte, dajte se svim srcem u svoj posao, vašim će se primjerom povesti i vaši djelatnici i puzzle se tako slažu baš kako trebaju.